Eindhoven

Eindhoven heeft de titel Beste Binnenstad 2011-2013. Als je nu in Eindhoven rondloopt zie je een jonge, moderne stad. Maar schijn bedriegt, Eindhoven is één van de oudste steden van Nederland en heeft een interessante geschiedenis!

Al in 1232 kreeg Eindhoven stadsrechten. Langs de rivier de Dommel ontwikkelde zich een levendige sigaren- en textielindustrie. In het Villapark (centrum) zijn de imposante villa's en herenhuizen nog steeds te zien die de latere industriëlen lieten bouwen. 

De ontwikkeling van de gloeilamp in 1891 door Philips en de eerste DAF truck iets later waren dé aanzet tot de enorme bloei en ontwikkeling van de stad. Eindhoven heeft zich vervolgens ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende steden in Europa op het gebied van high tech, kennis en design. Sporen van dit industriële verleden is nog steeds overal in de stad terug te vinden, zoals in het gebied Strijp-S, het eerste Philipsfabriekje, de Admirant, Witte Dame, Lichttoren en het standbeeld van Frits Philips op de Markt.

Vele internationale high tech bedrijven van topniveau hebben zich in Eindhoven gevestigd. Zo is er de High Tech Campus waar allerlei innoverende en technische bedrijven zijn gevestigd. Maar ook de Technische Universiteit, Fontys Hogescholen en de Design Academy hebben aantrekkingskracht op studenten uit de hele wereld. Ook is er in Eindhoven veel moderne architectuur te vinden, zoals het gebied de Smalle Haven en de Vesteda Toren in het centrum van Eindhoven.

(bron: www.vvveindhoven.nl)

Koninginnedag

De RoboCup DutchOpen vindt plaats van 25 tot en met 29 april. Na dit spektakel kunt u in één moeite door van Koninginnenacht en –dag genieten in Eindhoven! Ook dit jaar belooft het weer een goed feest te worden met vele optredens en feesten in de binnenstad van Eindhoven. De site www.vvveindhoven.nl geeft volop informatie over Koninginnedag.

Enkele highlights van de stad

PSV en het Philips Stadion
Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar en met de stad verbonden. Het Philips Stadion is veel meer dan een plaats waar PSV en andere internationale ploegen een voetbalwedstrijd spelen. 

Shoppen in Eindhoven
Met de overdekte winkelcentra De Heuvelgalerie en de Piazza en de winkelstraten biedt Eindhoven een breed scala aan winkels en boetiekjes. Vooral aan het 18 Septemberplein, Demer, Rechtestraat, de Markt, Nieuwstraat, Hermanus Boexstraat, Vrijstraat en Hooghuisstraat is volop shopplezier mogelijk.

Stratumseind
Deze 225 meter lange straat is de grootste uitgaansstraat van Eindhoven. Hier zijn talloze cafés te vinden waar een gezellige avond niet kan uitblijven. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan poppodium De Effenaar aan de Dommelstraat.

Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum is één van de belangrijkste en bekendste musea voor moderne kunst. De indrukwekkende collectie bevat onder andere werken van Picasso, Chagall, Kandinsky, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Mondriaan en Appel.

DAF-Museum
De eerste auto’s door DAF ontwikkeld, zijn hier te bewonderen.

Sint Catharinakerk
Deze kerk is door de beroemde architect Pierre Cuypers ontworpen. Hij heeft bijvoorbeeld ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen.

Evoluon 
Het Evoluon is zeer bekend, deze 'vliegende schotel' was vroeger een museum, tegenwoordig is het een congrescentrum en niet meer open voor bezoekers. 

(bron: www.vvveindhoven.nl)

Sponsors