RoboCup

RoboCup is een wereldwijde organisatie met als doel om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal. RoboCup heeft daarnaast als doel de technologische ontwikkelingen te stimuleren en technolgie onderling te delen. Door ontwikkelingen te delen  met behulp van de toepassing voetbal wordt een breed publiek bereikt.

Robotvoetbal

De ontwikkeling van het robotvoetbal vindt plaats in drie competities, de Small-size, de Middle-size en de Humanoid League. In de Small-size League wordt er gespeeld op een klein veld waarboven een camera hangt die de robots van informatie voorziet over de positie van bal, medespelers en tegenstanders. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het samenspel van de robots.

De Middle-size League speelt met teams van geheel autonome robots op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen geheel zelfstandig en overleggen over gezamenlijke acties. In de Humanoid League hebben de robots een menselijke gestalte en ligt de nadruk op basisvaardigheden als lopen, rennen en de bal weg schieten. Het resultaat van deze drie leagues zal uiteindelijk (in 2050 is het doel) een team van androïde robots opleveren dat zelfstandig voetbalt volgens een tijdens de wedstrijd steeds veranderende tactiek.

Robots in de maatschappij

Robots die zich voortbewegen, communiceren met en reageren op hun steeds veranderende omgeving kunnen maatschappelijk breed toegepast worden. Binnen RoboCup zijn hiervoor de RoboCup Rescue en RoboCup@Home competities gevormd. De Rescue-robots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij rampen of andere calamiteiten waar mensen tekort schieten of gevaar kunnen lopen. @Home streeft ernaar robots te ontwikkelen die inzetbaar zijn in huishoudelijke en zorgomgevingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Hier kunnen de robots mensen (patiënten, cliënten en personeel) assisteren en zware werkzaamheden verrichten zoals het tillen van patiënten.

 

Verschillende Leagues

De volgende RoboCup onderdelen zullen vertegenwoordigd zijn tijdens het evenement:

RoboCup Mid-Size League

Bij de Mid-Size League (MSL) spelen twee teams van elk vijf robots voetbal tegen elkaar. Dit spel wordt geheel autonoom gespeeld; de robots bepalen dus zelf de strategieën en reageren geheel zelfstandig op elke situatie. De robots hebben een hoogte van ongeveer 80 cm.

RoboCup Humanoid League (demo)

In de Humanoid League worden menselijke robots gemaakt die zelfstandig kunnen lopen op twee benen. In de toekomst gaan deze robots gebruikt worden in onze alledaagse omgeving, zoals in huis, op kantoor of in een ziekenhuis. Tijdens de RoboCup Dutch Open laten ze zien dat ze ook een potje kunnen voetballen.

Middle Size League Humanoid League (demo)

RoboCup Simulation Leagues (2D en 3D)

Bij de RoboCup Simulation League is er geen noodzaak tot ontwerpen en aansturen van alle hardware van de robot. Zo kunnen de RoboCup simulatie competities zich focussen op kunstmatige intelligentie en team strategie.

Soccer Simulation League: 2D Competition

In de 2D Simulation League voetballen twee teams van elf autonome softwareprogramma's (de zogenaamde agenten) in een twee-dimensionaal virtueel voetbalstadion. Een speler krijgt geen compleet wereldbeeld, maar moet die afleiden uit de signalen van zijn virtuele sensoren (visuele, akoestische en fysieke).  De speler kan het spel beïnvloeden met een aantal basis commando's (zoals sprinten, draaien of schoppen).                                                       

Soccer Simulation League: 3D Competition

De competitie 3D-simulatie maakt gebruik van de Nao humanoidrobot van de Standard Platform League. Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams van niet meer dan negen spelers. Elke wedstrijd bestaat uit twee helften van elk vijf minuten. De huidige uitdaging is om de robots te laten samenwerken op het veld.

Simulation League Soccer 2D Simulation League Soccer 3D

Rescue Simulation League: Agent competition

De Agent competition heeft als scenario een verwoeste binnenstad na een ramp. In totaal 300 agenten zijn actief op een gebied met 5000 gebouwen. De agenten vertegenwoordigen brandweer, ambulance- en politie-eenheden, die moeten worden gestuurd naar de locaties waar hun inspanningen zijn het meest effectief zullen zijn.                                                    

Rescue Simulation League: Virtual Robot competition

De Virtual Robot competition heeft als scenario een verwoest gebouw of fabriek, waar een team van robots de taak heeft om het gebied te verkennen en zoveel slachtoffers te vinden. De robots hebben 20 minuten om hun opdracht te voltooien. Zodra de robot een slachtoffer heeft bereikt moet de robot daar blijven om als communicatie kanaal te dienen. De observaties en intenties dienen binnen het team te worden uitgewisseld om het zoeken zo efficiënt mogelijk te maken.

Virtual Robot competition

RoboCup @Home League

De RoboCup@Home League richt zich op het ontwikkelen van service- en assisterende robottechnologieën met een hoge relevantie voor het toekomstige toepassingen voor huishoudens. Het is de grootste jaarlijkse internationale competitie voor autonome servicerobots en is onderdeel van het RoboCup initiatief. Een verzameling vergelijkingstests is gebruikt om de robot zijn prestaties en mogelijkheden te evalueren in een realistische, niet-gestandaardiseerde thuisomgeving.

De nadruk ligt op de volginstructies, maar andere mogelijkheden zijn: Mens-Robot-Interactie en Coöperatie, Navigatie en Mapping in dynamische omgevingen, Computer Visie en Object Herkenning onder natuurlijke lichtcondities, Object Manipulatie, Standaardisatie en Systeemintegratie.

@Home League


RoboCup Junior League

Junior League laat scholieren van de basisschool en het middelbaar onderwijs kennis maken met de RoboCup. Het doel van deze League is de kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken  met robotica. Bovendien geeft het ze een kans mee te doen in de programma’s en gelijken te ontmoeten. De Junior League heeft verschillende onderdelen, zoals voetbal (“soccer”), dans (“dance”) en redding (“rescue”). Dit jaar zijn er ook plannen om een RoboCup@Home Junior te organiseren.

Junior Soccer League Junior Rescue League

RoboCup Standard Platform League (demo)

Bij de Standard Platform League wordt alleen software ontwikkeld die wordt toegepast in robots die al ontwikkeld zijn. Deze robots spelen voetbal, maar bijzonder in deze League is dat beslissingen worden gemaakt door ingewikkelde technieken met betrekking op zicht. Zo wordt in de MSL gebruik gemaakt van omnivision (de robots kunnen kijken met een hoek van 360 graden), maar bij de Standard Platform League wordt een beperkte hoek van 60 graden gebruikt. Deze League is gebaseerd op de Aldebaran’s NAO humanoids.

Standard Platform League (demo)  Standard Platform League (demo) 


Sponsors